У Києві адвоката-блогера визнали винним у закликах до повалення державної влади

Святошинський районний суд міста Києва визнав блогера і колишнього адвоката Сергія Крижанівського винним у публічних закликах до повалення державної влади. На початку серпня 2023 року Крижанівський опублікував на своєму YouTube-каналі із 126 тис. підписників звернення, в якому були заклики до захоплення держаної влади. Йдеться про висловлювання:  «За нашими спинами зараз коїться те, що ми втратимо […] Запись У Києві адвоката-блогера визнали винним у закликах до повалення державної влади впервые появилась 368.media.

Грудень 26, 2023 - 06:18
 0  0
У Києві адвоката-блогера визнали винним у закликах до повалення державної влади

Святошинський районний суд міста Києва визнав блогера і колишнього адвоката Сергія Крижанівського винним у публічних закликах до повалення державної влади.

На початку серпня 2023 року Крижанівський опублікував на своєму YouTube-каналі із 126 тис. підписників звернення, в якому були заклики до захоплення держаної влади. Йдеться про висловлювання:

 «За нашими спинами зараз коїться те, що ми втратимо нашу державу, якщо ми не піднімемося, якщо ми не об’єднаємося, якщо ми не скинемо оцю негідників у владі… На чолі з президентом і його особами, яких він поставив».

Відеозвернення мало близько 24 тисяч переглядів і 293 коментарі.

Публікацію одразу підхопила російська пропаганада: «Зеленский, уходи в отставку!!! Украинский адвокат и известный общественный деятель Крижановский от имени всех украинцев призвал Зеленского уйти добровольно, иначе его вынесут вместе со стулом. В 2019 украинцы сменили власть майданных скакунов на молодого шоумэна, некогда далекого от политики. Тогда Зеленский обещал примирение з Донбассом и нормальные отношения с Россией. Однако, дорвавшись до бюджетной кормушки, Зеленский и его команда забыли свои предвыборные обещания, проворовались, и чтобы как-то скрыть собственные преступления, раздули войну с Россией с новой силой. Крыжановский утверждает, что единственный способ Украине выжить — это сместить коррупционную клику, узурпировавшую власть в «нэзалэжной», — писали в одному з телеграм-каналів.

Крижанівському повідомили підозру, яку він називав необґрунтованою. На його думку, в відеоролику під назвою: «Зеленський, йди у відставку!» немає ознак закликів до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади. Він начебто мав на увазі «Іди самостійно у відставку», а саме, «якщо Зеленський не піде у відставку, його можуть винести з кріслом».

Крижанівський пояснював, що публікаціями своїх відео він бореться з агентурою Кремля, вказує на аудиторів США в Україні, про те, що мільярди доларів осідають в кишенях корупціонерів. В своїх відео висловлює думку, що «проект Зеленський» — є проектом Кремля. З іншого боку, він поважає Зеленського як президента України.

Під спірним відео Крижанівський начебто провів опитування щодо необхідності відставки президента, і з відповідей, які надали підписники в коментарях, зробив висновки, що близько 78000 осіб були – за, а близько 1700 підписників — проти такої відставки.

У вересні суд застосував до блогера цілодобовий домашній арешт і поклав обовʼязок утриматися від використання YouTube-каналу.

Через три місяці суд виніс вирок — 1 рік і 6 місяців позбавлення волі умовно, зі звільненням від відбуття покарання з іспитовим строком 1 рік.

Крижанівський повністю визнав вину, щиро розкаявся і просив суд суворо його не карати, запевнивши, що не допускатиме в майбутньому протиправної поведінки. Справу розглянули, обмежившись допитом обвинуваченого і дослідженням  матеріалів, які характеризують його особу.

Із 7 березня 2022 року Крижанівський є учасником добровольчого формування «Тероборона Феодосіївської громади». Указом Президента України від 9 жовтня 2023 року йому присвоєно почесне звання «Заслужений юрист України».

У квітні 2023-го дисциплінарна палата Вінницької області Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури на 1 рік позбавила Крижанівського права займатися адвокатською діяльністю.

Наразі Крижанівський також є обвинуваченим у справі про пособництво у передачі в 2016 році 170 тис. євро хабара т.в.о ректора Національного авіаційного університету. Розгляд цієї справи у Вищому антикорупційному суді ще триває.

Запись У Києві адвоката-блогера визнали винним у закликах до повалення державної влади впервые появилась 368.media.

Як Вам таке?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow