“Запорізька область буде фактично втрачена”: експертка розповіла про можливі наслідки вибуху на ЗАЕС

Вона допускає, що вони можуть бути в 10 разів потужніші, аніж під час вибуху на Чорнобильській АЕС у 1986 році. Сообщение “Запорізька область буде фактично втрачена”: експертка розповіла про можливі наслідки вибуху на ЗАЕС появились сначала на inform.zp.ua.

Октябрь 20, 2023 - 22:24
 0  2
“Запорізька область буде фактично втрачена”: експертка розповіла про можливі наслідки вибуху на ЗАЕС

У разі можливого підриву Запорізької АЕС окупаційними військами можуть бути жахливі наслідки не тільки для України, а й для Європи.

Радниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів Лала Тарапакіна в серпні 2022 року передбачила можливі наслідки катастрофи. Вона допускає, що вони можуть бути в 10 разів потужніші, аніж під час вибуху на Чорнобильській АЕС у 1986 році.

Свої прогнози вона робила коли станція працювала на повну потужність. Нагадаємо, з вересня минулого року п’ять з шести енергоблоків Запорізької АЕС перевели у стан “холодного зупину”. Це фактична зупинка АЕС і такий режим роботи зараз є найбезпечнішим для станції — завдяки цьому будь-яка аварія на ЗАЕС матиме значно менші наслідки, аніж у випадку працюючої станції.

Найгірші наслідки (за умови роботи всіх шести реакторів) можуть бути такими:

  • Площа потенційної зони відчуження складе – до 30 000 км2 (як 10 Чорнобильських зон відчуження);
  • Запорізька область фактично буде втрачена для проживання та господарства;
  • Площа потенційної забрудненої території – до 2 000 000 км2 (площа трьох Україн);
  • Від вітру залежить ступінь зараження інших територій України та Європи, росії та білорусі;
  • Кількість ліквідаторів – від 1 млн. осіб;
  • Загиблих – десятки тисяч, в залежності від поточної кількості осіб на території Запорізької області;
  • Кількість евакуйованих/відселених осіб – від 2 млн. осіб;
  • Забруднений на неосяжну кількість років Дніпро;
  • Викид радіоактивного цезію-137 у кількостях, небезпечних для здоров’я людей, ґрунтів, водойм. На Україну припаде основна частина викидів.

Важливо розуміти, що викид радіоактивного цезію під час можливої аварії у Запоріжжі буде одноразовим, і те, куди він попрямує, залежатиме від метеорологічних умов. Постраждати потенційно можуть Європа, Білорусь і росія, – зазначає експертка.

Ця оцінка є приблизною, але масштаб буде залежати від багатьох чинників.

Як писав раніше Inform.zp.ua, голова ЗОВА Юрій Малашко не бачить загроз для Запорізької АЕС. Ситуація на станції поки що прийнятна: це стосується і рівня води в ставку-охолоджувачі п’ятого реактора ЗАЕС та рівня радіації.

Тим не менш, усі служби готуються до можливих надзвичайних ситуацій на АЕС: проводяться штабні навчання, відпрацьовуються заходи щодо реагування та плани.

Сообщение “Запорізька область буде фактично втрачена”: експертка розповіла про можливі наслідки вибуху на ЗАЕС появились сначала на inform.zp.ua.

Какова ваша реакция?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow