Якість повітря в Запоріжжі: нові дослідження та поради збереження свого здоров’я від викидів

В першу чергу, це пов’язано із великою кількістю промислових підприємств та заводів в місті. Сообщение Якість повітря в Запоріжжі: нові дослідження та поради збереження свого здоров’я від викидів появились сначала на inform.zp.ua.

Октябрь 20, 2023 - 22:24
 0  2
Якість повітря в Запоріжжі: нові дослідження та поради збереження свого здоров’я від викидів

У Запоріжжі вже багато років місцеві жителі страждають від шкідливих  викидів  забруднюючих речовин в атмосферне повітря. В першу чергу, це пов’язано із великою кількістю промислових підприємств та заводів в місті.

Крім того, торік запорожці почали масово скаржитися на неприємний сморід на вулиці, який нібито поширюється з законсервованого заводу Напівпровідників у Заводському районі. Місцева влада намагається боротися з викидами, але поки що ситуація залишається майже незмінною.

Проблема Запоріжжя була, є і буде, поки існують до неї байдужі люди. Тому для того, щоб бути проінформованим у цій сфері пропонуємо вам ознайомитися з останніми дослідженнями якості повітря в Запоріжжі, та галузі екології загалом.

Дослідження науковців з Університету Йорданії

Нещодавно в журналі Neurology було опубліковане дослідження, результати якого свідчать, що лише п’ять днів впливу брудного повітря на організм можуть значно збільшити ризик виникнення інсульту.

Автор дослідження Ахмад Тубасі сказав: “Ми проаналізували дані 18 035 408 випадків ішемічного інсульту зі 110 спостережних досліджень з усього світу. Нам вдалося встановити, що збільшення забруднення повітря пов’язане зі збільшенням як ризику ішемічного інсульту, так і пов’язаної з ним смертності. Наші результати показали, що вплив забруднення протягом короткого часу (5 днів) може вплинути на ризик ішемічного інсульту. Тож відпочинок у регіоні з високим рівнем забруднення повітря може вплинути на наше здоров’я”.

Дослідження ГО “Екосенс” та мережі “Довкола”

Юлія Байлюк та Максим Сорока, експерти з екологічної безпеки, зробили дослідження про вплив війни та складного опалювального сезону на якість повітря у Запоріжжі у 2022 та 2023 роках.

Результати дослідження показали, що за час від початку повномасштабного воєнного вторгнення в Україні якість повітря агломерації міста Запоріжжя покращилась – від категорії «погана» за результатами 2021 року до категорії несприятлива» за результатами 2022 та першої половини 2023 року.

Як зазначають автори, це пов’язано із різким зменшенням інтенсивності викиду промислових джерел як на території міста, так і у суміжних зонах та агломераціях Запорізької, Донецької та Дніпропетровської областей. Попри активні воєнні дії, пожежі в еко- та урбосистемах вміст дрібнодисперсного пилу у 2022-23 роках на 30…34 % менший у порівнянні із 2021 роком. Це є непрямим свідченням домінуючого впливу промислових джерел викидів на якість повітря агломерації.

Забруднення атмосферного повітря регулярно обговорюється у новинах та серед діячів влади, але змін досі немає. Запоріжжя так і залишається на перших місцях серед міст України із найзабрудненішим повітрям.

На телеканалі “МТМ” 14 вересня у програмі “Екофактор” директор Департаменту захисту довкілля Запорізької ОДА Антон Петрухін сказав:

“Зараз ми ведемо системну роботу для того, щоб нові заходи (щодо покращення якості повітря – ред.) були не лише на папері, але виконувалися і контролювалися. […]Буде розроблена місцева програма, після цього у тому числі обласна програма на базі міської.  […] Це не тільки важливо, це обов’язково. Це надасть можливість контролювати кожному громадянину, кожному депутату, кожному чиновнику виконання цих заходів. Щоб кожен громадянин бачив результат.”

Що ж робити запоріжцям?

 Найцінніше, що може зробити громадянин для своєї країни – це не бути байдужим. Тому кожен з нас має цікавитися, як він може допомогти вирішувати проблеми свого міста.

Наша держава сучасна та інноваційна, що дозволяє брати участь у покращенні міста навіть, не виходячи з дому. Запоріжці можуть писати на сайт Запорізької міської ради електронні петиції, скарги та свої невдоволення щодо забруднення повітря.

Про цю проблему не можна мовчати та миритися з нею. Мітинги та зустрічі екоактивістів, постійне нагадування про забруднення у соцмережах – все це допоможе привернути увагу місцевої влади та більшої кількості запорожців.

Як зберегти своє здоров’я?

Для цього зараз існують зручні додатки. Наприклад, Eco-city допомагає моніторити якість повітря у реальному часі, та його можна встановити собі на телефон. Чат-бот SaveEcoBot може надати дані про забруднення, забруднювачів та інструменти захисту довкілля.

Більшу частину дня ми проводимо у приміщеннях, тому варто замислитися про забезпечення і там якісного повітря. Можна використовувати очищувачі повітря, які очищають простір від токсичних хімічних речовин, від пилку рослин та пуху домашніх тварин, допомагають при високій концентрації чадного газу.

Що стосується вулиці, то треба покращити контроль над тим, щоб люди не спалювали опале листя. Адже при спалюванні виділяється бензопірен, що може викликати у людини рак. Окрім того, що це впливає на повітря та здоров’я людей, ще й погіршується стан ґрунту. Тому екологи вважають, що краща заміна – це компостування.

Авторка: Євгенія Казанцева

Сообщение Якість повітря в Запоріжжі: нові дослідження та поради збереження свого здоров’я від викидів появились сначала на inform.zp.ua.

Какова ваша реакция?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow