Як розпізнати орнамент запорізької вишиванки

Розповідаємо про історію запорізької вишиванки та як розпізнати її орнамент. Сообщение Як розпізнати орнамент запорізької вишиванки появились сначала на inform.zp.ua.

Октябрь 20, 2023 - 22:24
 0  2
Як розпізнати орнамент запорізької вишиванки

Для запорізького краю, як і для всіх регіонів України, характерна своя неповторна і оригінальна вишиванка, а історія її зародження датується минулими століттями.

Розповідаємо про історію запорізької вишиванки та як розпізнати її орнамент.

Витоки вишиванки ведуть до Запорізької Січі, у ті часи, коли українські козаки-характерники боронили рідну землю від ворогів. Вишита сорочка як оберіг рятувала мужніх воїнів від смерті в бою, гріла душу на чужині та зцілювала рани. Козаки вірили, що вишиті на полотні знаки мають могутню силу, забезпечують звʼязок із рідною землею, надають ім наснагу до перемоги.

Саме в добу Гетьманщини сформувався цілісний український національний костюм, де вишита сорочка набула символічного значення для всього українства. Відомою на всю Україну була чоловіча так звана чумацька сорочка – з широкими
рукавами, такий рукав служив своєрідним прапором для подачі сигналу при переправі через дніпровські пороги. Чумацькі сорочки завжди добірно вишивалися. Комір здебільшого – лиштвою, пазуха – вирізуванням, а рукава вирізуванням з лиштвою. У Запорізькій області використовували всі основні геометричні фігури та їхні поєднання: кола (символи сонця), всередині яких розміщуються розетки, складені з ромбів; ромби можуть бути однією фігурою та поділені на частини, також з крапками посередині.



Орнаменти вишивки відрізнялися в залежності від регіону України, і при цьому не втрачали значення оберега, вони були унікальними і означали приналежність до певного краю.

В орнаменті вишивки Запорізького краю характерними є великі рослинні та геометричні орнаменти в червоно-чорній гамі.
Найпоширенішими рослинними елементами – калина, ружі та інші. Калина – це дерево усього українського роду. Його зображення найчастіше пов’язували з красою та процесом зародження Всесвіту. Ягідки калини мають значення крові невмирущого та непереможного народу.

Здебільшого на вишиванках містились мотиви квітів (маку та троянди). Мак здавна використовується в українських оберегах – він має чарівну силу і захищає від зла. Троянда – улюблена квітка українців, її дбайливо плекали під вікнами хати, адже квітка ця нагадує Сонце. Візерунки з трояндами означали безперервний сонячний рух з вічним оновленням

Символи української вишиванки пройшли крізь віки, не втративши сили та краси. На жаль, минули славетні часи козацтва, але живий ще дух козаків, жива жага до волі в українців, де б вони не перебували. А підтримує цей дух саме вишиванка, виконуючи дане їй від Бога призначення – захищати Україну та її синів від ворога, від зради та напастей.

Раніше Inform.zp.ua писав про історії вишиванок працівників редакції.

Сообщение Як розпізнати орнамент запорізької вишиванки появились сначала на inform.zp.ua.

Какова ваша реакция?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow